28 oktober 2013

Amazing Swedish Railroad Nong Khai - Santa Fe

Framtidens järnväg i Thailand, om/när mastodontlånet á 2 trillion baht klubbas igenom, kommer bland andra sträckor att gå mellan Nong Khai och Bangkok (och tvärtom).


Men redan nu finns en Internationell Järnväg i Nong Khai.




Vid mitt besök i Nong Khai träffade jag en synnerligen intressant person, en nu 75-årig frispråkig, pensionerad flygplansmekaniker/tekniker.
Som har byggt en imponerande modelljärnväg i sin bostad.
Jag fick en visning av anläggningen. Hade inte kameran med, men fick tillsänt bilder och webadressen där man kan se hela härligheten.

Modellen innehåller hundratals meter räls, flera olika lok och en mängd vagnar, landskap, byggnader, manöverpanel och garage/parkering för tågen en våning under. Varje växel har sin egen lilla motor, som styrs från panelen. För att göra visningen autentisk (vi är ju i Thailand) så fixade han även till urspårningar. Vig, som om han skulle kunna vara med på veteran-VM i gymnastik, gick han ner på knä, böjde sig och justerade i järnvägens undre regioner. Motion får han med dagliga promenader i en park nära Friendship Bridge. Om hans avhållsamhet från alkohol haft att göra med det ansvarsfyllda jobbet vet jag inte, men han har aldrig druckit sprit. En sund egenhet som han delar med en norrman i samma ort. Det var uppsnappandet av deras samtal vid en restaurang som gjorde att jag sökte mig till deras bord, resten är historia.























Förebilder:
 
 
 
 



Mellis, som han allmänt kallats har ett omfattande, händelserikt förflutet som han gärna vill få publicerat!!!
Han har omslag, rubriker och stolpar, till och med hela artiklar - i mängder. Fattas bara förlag, resetidning, magasin, eller lokaltidning . . .

1998 sålde han rubbet och flyttade till Thailand, med en enkelbiljett och firade sin 60-årsdag i nya landet. Har aldrig varit i Sverige sedan dess. Hans erfarenhet är att många svenskar som haft fleråriga utlandsjobb gör på liknande sätt.

På 60-talet jobbade han hos Transair i Kongo, för FN.
Denna länken visar bilder därifrån.

Hemresa med Bingolottos Jordenruntresenärer på nåder.
Det kapitlet finns att läsa här. Gör gärna det!



                                  


4 kommentarer:

  1. Trevligt!
    Hejja dessa sanna tågentusiaster. Kul blandning av SF SD-45 och en gammal BR class 45!
    Kan tipsa om att det finns (?) en bra modelltågs butik i Silom. Ägaren är en mycket duktig modellbyggare. Han har bl.a. byggt en fin modell av en hederlig Thailändsk class 4000 i skala S (1:64). Går på HO-spår dvs 16,5mm vilket motsvarar 1000mm som de Thailändska järnvägarna har.
    I övrigt finns en stor modelljärnäg i järnvägsmuséet i Bangkok, beläget i Chatuchak Park.
    De bästa "pillhälsningar".
    Jens i Mölndal

    SvaraRadera
  2. Tågexperten har "talat". (Hade väntat mig en kommentar från den tågpillargurun.) Fick "tvinga" mig att inte tillägga: De´ du Jens, i texten.

    SvaraRadera
  3. Tack,
    min roll som "tågpillarguru" tillhör nu det förflutna. Men intresset finns och allt är intressant. Det jag verkligen skulle se fram emot är Rolf Mellströms memorarer som flygmekaniker!
    Det vore verkligen något. Be honom kontakta Trafiknostalgiska förlaget ( tnf.se ). Hans erfarenheter, och kunskaper, skulle kunna ugöra en perfekt bok!!
    Ser verkligen fram emot dessa memoarer...

    Ha det!
    Jens i Mölndal

    SvaraRadera
  4. Ska genast framföra ditt tips. Han kommer i alla fall bli glad att någon nappade på/tipsade om förfrågan.

    SvaraRadera