01 oktober 2013

Antikhörna i Chiang Mai – klenoder eller skräp?



Kommer inte att visa var. Mer än att avslöja att platsen ligger längs en runda som är en förlängning av ”Gömda Dalen turen”. Jag har cyklat förbi där några gånger, men inte förrän i söndags stannat till och närmare granskat ”skräpet”, som det ser ut att vara. Förfallet var det hur som helst. Allting är ju förgängligt och med donationers hjälp byggs det nytt.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Denna gången fortsatte jag också uppför en brant backe där det skymtades ett tempelområde. Långt ut i dessa glest bebodda trakter har de byggt en ny, säkert 20 meter hög Buddhastaty beskyddad av ett ormliknande djur i serpentinform. På avsatsen nedanför höll man på med slutfasen (efter två månaders arbete) med en mindre staty. Och bakom blev jag visad en femfaldig Buddhaavbildning. Slit och släng gäller tydligen med buddhastatyer likväl som andra tempelornament.

4 kommentarer:

  1. Lika bra att du håller det hemligt....det kliar nämligen lite I fingarna på mig ;)

    SvaraRadera
  2. Även om man fick "fynda" så krävs det starka handlag. Det stora ansiktet t.ex. är nog 1,5 meter hög och 1 meter bred.

    SvaraRadera
  3. Klart intressant, kan man kanske låna hem några pjäser för att göra trädgårdsfesten lite gudomligare? Men hur hittar du allt? Har du anslag från kulturrådet för anställning av tipsare? Lill Janne

    SvaraRadera
  4. Inte alls omöjligt att plocka med hem, efter framställan till abboten. En kvinna(!) från fotbollsgänget fick ta med sig en skärva från ett kinesiskt tempel nära Red Lion.
    Inga anslag, frivilligt oavlönat volontärsarbete. Fast det ger bra motion.

    SvaraRadera