19 oktober 2013

Naga Fireball Festival, Nong Khai

Nong Khai, längst norrut i Isaan, som den nordöstra delen av Thailand kallas.
Gränsstad till Laos, bara 22 km från Vientiane. Här byggdes den första bron från Thailand över Mekongfloden, Thai-Lao Friendship Bridge.


Under Friendship Bridge höll en man på med att göra en liten brygga för kvällens festligheter.

Nong Khai är också vida känt för den nu pågående festivalen. Historien är Naga, den mytiska ormen som tros simma omkring i floden är "uppdiktad" långt tillbaka i tiden. Mer att läsa i denna klickbara länk.
Festivalen pågår flera dagar, i år 16-22 oktober. Andra huvudattraktioner är roddtävlingar, Belysta båtar på floden, vackra dekorationer av snidade bananträd-skal, dessutom givetvis karuseller, pilkastning samt mat och dryck i överflöd. Packad med folk, i år extra trångt på grund av avspärrningar då Premiärministern gjorde en visit med stort säkerhetsfölje. Men ändå inte helt blockerat, jag kom cyklande längs floden och hamnade mitt i följet då hon, P M med följe, kom fram för att se en belyst båt och ett fyrverkeri. Senare besökte samma följe en årlig show om Nagas historia. Fullsatt när jag kom dit, med "back stage" kunde jag komma och titta.

Några heat gick i ösregn.
Två båtar i varje heat, segrande båt vidare till nästa omgång. Finaler på lördagen.
Illuminated boat, från min balkong.
Showen, back stage.
Snideriet eller karvningen av bananträdens skal var ett precisionsjobb, man mätte med måttband men själva karvningen gjordes för hand, utan mall och utan någon förhandsritning. Under skalen har man först lagt färgade papper, som framträder då man pillar bort det utskurna.
Överblivna bananstammar i förgrunden.













Mycket "vätska" gick det åt i värmen. Allt under sång och dans från en scen i närheten av ett tempel.
Snart dags för procession.
Flera som fotograferar. "Se så fint det blev".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar