31 januari 2014

Något i hästväg - Kinas Nyår


31 januari 2014 firar Kina Nyår. Hästens år skrider in.

Här i Chiang Mai kanske mer i galopperande framfart. Turisttillströmning från Kina har ökat lavinartat, med fler nya direktlinjer till en flygplats som snart bör/ska byggas ut.
Det finns också planer på en ny flygplats, cirka 10 km österut vid San Kampaeng. Jag hörde talas om att kineser kommer att bygga mycket mer condominium och hotell inom en snar framtid. Samma källa sa också att om/när den nya flygplatsen blir till ska de (kineserna) utbilda cirka 2.000 piloter här. Oj, så många fick kinesen till svar. Det är inte så anmärkningsvärt, vi är många, sa han vidare. Nog så sant, de är på helt annan nivå.

Hästens år är den kinesiska zodiakens sjunde år i cykeln om 12 år. Hos kineserna symboliserar hästens år det ädla och eleganta men också snabbhet och uthållighet. Det står också för intelligens, vältalighet och frihet. Hästens år associeras också med glädje, flexibilitet, humor och fest.




Zodiak-cykeln har tolv olika djur, men de djur som är mest framträdande varje år är lejonet och draken. Framför allt vid varje slags kinesiskt firande.



 
 







Moroten finns här redan. Piskan kommer från Peking?

3 kommentarer:

  1. Fina bilder Göte - Happy Horse, kram!

    SvaraRadera
  2. Härligt att se och så färgglatt

    SvaraRadera
  3. Kinesiska tempel är riktiga färgklickar. Tack för kommentarerna.

    SvaraRadera