24 januari 2014

Skrapa rutan - i Thailand!

Någonstans i norra Thailand, 23 januari -14.

Allt under plus 10 grader Celsius är väldigt kallt för thailändare. Många tycker det är exotiskt och vallfärdar till höga höjder för att beskåda rimfrost. Nyligen har det varit ner till minus 4 grader vid en del bergstoppar. Att skrapa bilrutan är nog inte alla förberedda på. Filmen nedan skulle kunna vara "the thai way".


Den ovanligt långa kyliga perioden i norra och mellersta Thailand har hållit på sedan slutet av oktober, med extremt kyligt från december.
63 dödsfall är relaterade till kylan, flest i norra delen av landet. I Chiang Mai, dit många turister beger sig nu (som alternativ till kusten i södern) istället för tumultet i Bangkok, ser man vilka som är nyanlända. De går i shorts och t-shirt i motsats till de fastboende, även farangerna som anpassat sig till klimatet, som klär sig mot kylan.


Extra plagg och motion, två sätt att agera mot "kylan".

"Kalla fötter"?

HÄR finns data för minimum och maximum temperaturer från alla delar av Thailand, dessutom nederbörd senaste 24 timmarna och årsvis till och med datumen man väljer. Där kan man bl a utläsa att 15.6 grader som omnämnts som kyligast i Bangkok på 30 år uppmättes i norra stadsdelen Don Muang, övriga mätpunkter i huvudstaden visar runt 20 grader.


Alla thai är inte helt bortkomna med vinter och kyla. En skolklass från Saraburi, mellersta delen av landet, deltog i en snö- och isfestival i Harbin, Kina och deras skulptur vann första pris.
Bland de så KALLAde konstverken som skolklassen skulpterade fanns även en tuk-tuk.
Video från Harbin Vinter Festival.

 

2 kommentarer:

  1. Ja, det är inte klokt så kallt det är... I Sapa i norra Vietnam har det t o m snöat. Själv sitter jag i Dien Bien Phu just nu och grämer mig lite över att jag kommer att missa er fotoutställning i CM. Är det tänkbart att du kan lägga ut några bilder ytterligare när det hela är över?
    Ha det gott!
    /Lung Nok

    SvaraRadera
  2. Du e la roli´du (götebosska), som åker från vintern i Sverige till den vintrigaste delen av Sydostasien.
    Tänkbart med mer bilder !!!

    SvaraRadera