25 april 2013

Tillfällig reträtt

Vistelsen i Hua Hin har varit angenäm.
Inte minst tack vare live-sändningarna från Allsvenskan. Eftersom nästa match kommer så tätt inpå har jag passat på och tagit en tillfällig cykelretur till Pak Nam Pran (Buri), cirka 30 km söder om Hua Hin. För att återkomma till den tidiga "seriefinalen" på torsdag.

 


















Pak Nam Buri har jag tidigare bara passerat, på cykelturer söderut. Men nu har jag gjort två övernattningar där. Samhället lever mycket på fiske och turism. Längs den milslånga kusten söderut finns mängder av Resorter och Hotell. En liten väg följer också kustlinjen. Perfekt för cykling, knappt utan trafik och med många "vattenhål" (förutom havet) att stanna till vid.



Hand, spade och korg. Och en låååång strand att bearbeta för att plocka små snäckor med ätbart innehåll.


Hav och en fiskebåt, sett genom ett "nålsöga". (t.h. traditionellt sätt sett.)




















Floden, som heter Pran Buri, (samma namn som distriktets huvudstad 5 km inåt landet) har en enormt stor fiskeflotta. Med många arbetare från Burma och Kambodja, både som besättning på båtarna och hantering av landad fisk och ostron. Överallt i själva samhället står otaliga ställningar med bläckfisk som ligger för torkning. Fisket är både små- och storskaligt. Liksom på andra kustområden ser man de gröna och vita skenet från nattliga fisket guppande i horisonten.




Nyfångade ostron har precis anlänt med båt. Notera handskarna!  Landas via tre båtar till väntande . . .

. . . arbetare. När jag kom fram satt de och slipade knivarna. Nu i full färd med att öppna ostronen.

Stora bläckfiskar packas för transport till Bangkok.
Fixar buggar i nätet.


















På nära avstånd finns också ett stort område med Mangroveskog. Restaurerat till ett Ecosystem learning Center på 80-talet och är nu ett intressant utflyktsmål med gångar, informationstavlor och utsiktstorn inne bland skogen.




2 kommentarer:

  1. Det var som tusan! Ännu ett superbt fynd av allra bästa sort! Genuin miljö, inga golfbyxor inom synhåll och inte heller några taxfreeparfymerade solbadare. Hedinpriset gjorde verkligen susen! Det blir vågen när du kommer tillbaka till Chiang Mai! Kanske rent av kaffe och kaka hemma hos Bäckström! Fridens från Justus

    SvaraRadera
    Svar
    1. En våg av vällust väller fram efter så fina omdömen. Från vågor längs havet till vågen i C M kommer att väga över i vågskålen att rappa på hemkomsten. Vågar jag hoppas på selma till kaffet? (Fick smak på det hos Susanna.)

      Radera