07 januari 2013

Från skuggigt skyddsverk till beskyddad trafikfara.


Träden i Saraphi, över 100 år gamla.
Den gamla vägen från Chiang Mai till Lamphun, Highway 106, är kantad med stora, höga, mäktiga träd. Träden utgör ett säreget sceneri. De planterades för över 100 år sedan, för att ge skugga åt dåtidens transportmedel, elefanter, oxkärror och fotfolk.
Historien säger att träden planterades på initiativ från två prinsar med början från respektive städer för att mötas vid provinsgränsen. Där finns en historisk helgedom som högaktas med girlanger och blommor samt med tutande från passerande bilar. Till historien hör att det är olika slags träd. Inom Chiang Mai Yang Naa och i Lamphun ett annat trädslag.

Nu när motorismen sedan länge tagit över har en del träd dött, andra kapats och en del tappar blad (pga avgaser?) De som nu är kvar, och det är många, vördas och förses med buddhistisk influerade tyger dekorerade runt stammarna. Ursprungstanken med skuggan från träden har nu en ringa betydelse. Cyklister och vandrare åtnjuter skyddet men de är sällsynta trafikanter på denna vägen, där träden numera istället utgör en trafikfara.

Att cykla den vägen är egentligen inget trevligt. Trångt, mycket trafik, dålig vägyta i kanterna. Men  "uppdraget" gav ett intressant perspektiv med närskådade detaljer.

Solblekta och dammiga tyger byts ut.
Botanisk beskrivning
Trädet som på thai heter Yaang Naa, Dipterocarpus alatus (latin),

är ett medelstort till ganska stort träd, upp till 40 meter högt.
Stammen är lång, rak, cylindrisk, kan bli upp till 150 cm i diameter.
Trädet är grenlöst upp till 20 meter. Bladverket grönt året om.
I april-maj singlar det ner fjäderliknande frökapslar,
som med vindens hjälp spinner som helikopterblad.


Träden har inte hindrat byggnationens utbredning. Växer "genom" plåttaken.

EL-ledningar och träd i samspEL.

Vägen får ibland ge vika. Träden är historiskt värdefulla.

Minsann kom det inte två munkar vandrande! Jo, och de skulle till Mae Rim. Hade vandrat i 22 dagar - från Bangkok!!!
Över 700 km i sandaler, med allt bagage de behöver i en liten ränsel.
Vi utbytte foton och jag har hamnat i deras Facebook! De hade varsin modern iPhone med sig.


4 kommentarer:

 1. Tjabba Gote, himla bra och intressant reportage. Jag såg inga hundar, de får kanske inte pinka på så här fina träd? Eller de kanske vill ha träd som står i lugn och ro utan störande och livsfarliga bilar. Munkar på vandring med lyxlurar, jojo. Är inte iPhone emot själva kärnan i Budismen?? Nokia är rätta läran för fromma, lika bra och mycket billigare;) Therese

  SvaraRadera
 2. Kärnläran inom budhismen verkar vara öppen för ny- och omtolkningar allt efter personlig strävan. Ibland också feltolkningar med förbjudna utsvävningar. Och en gråzon däremellan. Hundar är bättre på att hålla sig till grunderna. Tack för komplimang.

  SvaraRadera
 3. Intressant vilken skillnad det är på gamla träd här i Thailand gentemot storskogens gamla granar hemma i Sverige...fina bilder har du alltid. Har du cyklat mellan Bangkok och Chiang Mai?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stor skillnad. Men det finns likheter också. Några av de döda träden längs vägen har "förgiftats" av trädmotståndare, i ett naturskyddsområde utanför Göteborg härjar en grandödare, som skär en strimma runt barken så att träden dör.
   Cyklat den sträckan, Never! Alldeles för tråkigt, platt och enformigt nedanför Lampang.

   Radera