04 september 2014

Inte bara RISTERRASSER

För över 220 år sedan kom de första bosättarna av bergsfolket Karen till det som nu heter Baan Mae Klang Luang. En dalgång i nuvarande Nationalparken Doi Inthanon. De hade vandrar från Burma och fann jorden så bördig att de började odla ris, och skapa odlingar i terrasser.
Byn ligger cirka 1200 meter över havet, omgiven av blandat lövfällande och åretomgröna skogar, med klimat lämpligt även för kaffeodling.


Att det fanns risterrasser så nära Chiang Mai visste jag inte tills för någon månad sedan. "Måste undersökas". Två andra natur- och fotointresserade utvandrare - inte från Burma utan från Sverige - blev genast intresserade att hänga med. En av dem utrustad med bil så transporten blev smidig.
Bengt och Kenneth, klara för uppdrag.

Cirka 80 km söder om Chiang Mai, vid kilometermärke 26 på vägen upp mot Doi Inthanon stannade vi till. Parkerade vid vägkanten och vandrade ett par hundra meter till området. Risfälten är inte alls i klass med de världskända i Kina och andra berömda platser men väldigt lättillgängliga. Som bonus fick vi också intressanta möten med folket, både risodlare, kaffeodlare, väverskor, för tillfället sysslolösa guider, skollärare- och barn. Dessutom ett och annat husdjur i form av hundar, höns, bufflar och grisar.






Kaffeexperten visade glatt upp en film från byn, kungligheter hade varit på besök.



Yngsta skolbarnet, flicka 5 år.
Till byskolan kom vi lämpligt till skollunchen.
Efter maten diskade var och en sina bestick och tallrik. Ordentligt med tre sköljningar.

4 kommentarer:

  1. Vackert även om det inte ser ut som på Bali....

    Ivar

    SvaraRadera
    Svar
    1. Helt rätt, det var "det övriga" som blev belöningen.

      Radera
  2. Du lyckas nästan alltid få personerna i dina bildreportage att se naturliga och avslappnade ut, men här finns ju ett undantag :-) . Intressant att se och läsa din version av vår resa!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ha, ha, Ja de två, klädda för fältarbete försökte stila sig och visa upp sin bästa sida.

      Radera