05 oktober 2011

Här hör Svastikan hemma.

.

Svastika (sanskrit lyckobringande tecken) eller hakkors är en typ av liksidigt kors. Det är en symbol som länge förekommit i flera olika kulturer, men har särskilt i europeiska kulturer blivit starkt belastad efter att nazisterna anammade den som sin symbol. I flera andra kulturkretsar fortsätter symbolen att användas.

För någon vecka sedan förkom den i mindre smickrande sammanhang. En katolsk(!) skola i Chiang Mai använde nazi-symbolen i sina dräkter under en fritidsaktivitet. Bland annat hade man en parad på gatan vid skolan. En aktivitet som de fått välförtjänt mycket skit för. En ursäkt har också kommit från skolan.

I dag såg jag symbolen där den traditionellt hör hemma. Vid ett nybyggt kinesiskt tempel i utkanten av stan.


Där finns även en hög Buddhastaty. Lite begrepp om hur stor den är ser man då man jämför mannen som målar drakens hand (plåtat för 2 år sedan). Det är draken som lyfter upp statyn.

2 kommentarer:

  1. Kan kanske tilläggas att nazzarnas hakkors går på andra hållet, dvs medurs istället för moturs. Fin bild på killen som gör pedikyr! Själv har jag varit och köpt "Khun Chang Khun Phaen" i engelsk översättning som jag tänker hyra ut för 200 Baht per vecka;)Hubert

    SvaraRadera
  2. Tack för kors-tillrättaläggandet.
    Behövde google-kolla för att ta reda på vad du köpt. Trevlig läsning!

    SvaraRadera