22 oktober 2011

Har Samut Prakan en del-lösning på översvämningarna?

Utdrag ur The Nation, modifierad google-översättning från engelska:
Samut Prakan redo att ta emot Bangkoks översvämningsvatten

En kommitté (i provinsen Samut Prakan) med uppgift att leda vatten till havet har föreslagit regeringen att öppna vattenportar för att dränera vatten från övre delen av Bangkok till havet via Samut Prakan provinsens kanaler.
"Alla kanalerna i Samut Prakan har varit redo att ta emot översvämningsvatten från Bangkok i nästan tre veckor - men ännu är det lite volym vatten som släpps ut från Bangkoks vattenportar", sade ordf. Uthen Chartpinyo under en visning med media då man inspekterade kanalernas nivåer och pumpstationer i provinsen.
Från Samut Prakan når vattenflödena direkt ut i havet. Provinsen har nio pumpstationer och har kapacitet att dränera cirka 40 miljoner kubikmeter vatten per dygn ut i Gulf of Thailand. Det finns ett 90-tal pumpmaskiner för att tömma vatten.

"Vi måste dränera vattnet via Bangkok för att hjälpa människor som bor i övre områden som Ayutthaya och Pathum Thani som har bott med översvämningar i över en månad, samtidigt är det av största vikt att vi kontrollerar nivån på vattnet i (våra) kanaler," tillade han.

Nivån i Samut Prakan provinsens kanaler är 2043 centimeter under det normala eftersom den lokala förvaltningen redan låtit pumpa ut mycket vatten i havet. Samtidigt  accepterade Samut Prakan guvernör Cherdsak Choosri att vissa områden i provinsen såsom Bang Bo ändå kan vara i riskzonen om kanalerna skulle svämma över.
"Vi förbereder att evakuera 2000 personer från det här området", sa han.


Tillägg:
Premiärministern Yingluck Shinawatra har nu förklarat att man måste öppna dammluckor som tidigare skyddat Bangkok från översvämningar.

Yingluck sade att vattenmassorna norrifrån måste passera genom Bangkok och dräneras ut till havs så snart som möjligt, genom att öppna Bangkoks dammluckor. Hon försäkrade att volymen kommer att kontrolleras för att inte orsaka omfattande översvämningar som kommer att påverka invånarna.
Under PM: s veckovisa radiotal, konstaterade hon vidare att viktiga områden i Bangkok som kommer att skyddas är palats, sjukhus, myndigheter och viktiga ekonomiska områden som Don Mueang Airport (underförstått även Suvarnabhumi airport, min notering), skytrain och tunnelbana. Hon bekräftade att myndigheterna kommer att hålla motortrafikleder och överfarter öppna för att förhindra trafikkaos. Dessutom kommer el- och vattendistribution också att säkras. 
Yingluck förvarnade Bangkokborna att flytta tillhörigheter minst en meter högre upp och förbereda för fyra till sex veckor av översvämning. Hon förbereder 1743 evakueringscenter som kommer att kunna ta emot 800.000 människor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar