21 oktober 2011

Roddtävlingar, Boat Racing, i Nan

Stora delar av centrala Thailand kämpar förtvivlat mot de förödande vattenmassorna. En av tillflödena söderut och slutligen Chao Phraya är Nan River. Där är vattnet i normala nivåer och ger istället upphov till glädje och festival . . .

Den allra största begivenheten i Nan är Roddbåtstävlingarna, som äger rum årligen slutet oktober / början november (beroende på månkalendern). Båtarna (var och en utskuren ur en och samma trädstam) är i varierande storlek. De största kan ha upp till 60 rorsmän. Speciellt spektakulärt är de vackra, fint utskurna dekorerade figurerna i fören som föreställer Naga.

Träning pågår för fullt inför tävlingarna den 4-6 november. Till själva tävlingarna får jag återkomma ett annat år. Men även träningarna är sevärda. De pågår från tidig eftermiddag och långt inpå kvällen, då i ljusen enbart från belysning.



På "första parkett" sitter denna kvinna tittar på båtarna. Hon förenar nöje med nytta och tillverkar korgar av bambu.

Efter arbetstid strömmar mer folk till för att delta i rodd-förberedelserna.


2 kommentarer:

  1. Lysande bilder, i synnerhet skymningsbilden av båten var fin, men även bilden på den lite ängsliga sötnosen var ju utmärkt. Verkar förresten som din nya netbook funnit rätta formen. Brorsan hälsar, Ville

    SvaraRadera
  2. Ja, jag kanske inte ska vara så närgången mot äldre sötnosar. "Lillen" är ett fullvärdigt komplement för kommunikation med omvärlden på resande fot. Hälsa tillbaka!

    SvaraRadera